Stichting Geuzenverzet 1940-1945
Print    
Home

Contact

Links

Site Map

Disclaimer

Persinformatie

Donateur worden?  
Geschiedenis      Geuzenmonument      Herdenken      Geuzenpenning      Stichting Geuzenpenning     
                                                     

Het Geuzenmonument

Ter nagedachtenis aan de eerste grote verzetsgroep in Nederland en aan de gestorven Geuzen in de concentratiekampen, is in 1981 een comité gevormd om geld bijeen te brengen voor een Geuzenmonument. Als plaats voor het monument werd Vlaardingen gekozen, omdat uit die stad veel Geuzen afkomstig waren.

In 1983 onthuld door Koningin Beatrix
De Vlaardingse beeldhouwer Leen Droppert heeft het Geuzenmonument ontworpen. Op 12 maart 1983 onthulde Koningin Beatrix het nationale Geuzenmonument op de Markt in Vlaardingen. Het Geuzenmonument staat tegenover het uit 1650 daterende stadhuis. De Vlaardingse school voor voortgezet onderwijs ‘Het College Vos’ heeft het monument geadopteerd.

Beeld toont een monddood gemaakte en gehavende man
Het monument stelt een duidelijk herkenbare menselijke figuur voor. Vastberaden, maar met twijfel en onzekerheid. Het beeld toont een monddood gemaakte en gehavende man, die letterlijk van het leven is afgesneden, wat de afgesneden voeten en onderbenen uitdrukken. Dit was de prijs die de verzetsman moest betalen. Maar ondanks liquidaties ging het verzet door. Het eenmaal ontstoken vuur was niet meer te blussen.

De lopende figuur is doordrongen van zijn opdracht
Heel bewust is het beeld dan ook een lopende figuur, doordrongen van zijn opdracht om de boodschap verder uit te dragen naar de toekomst. Hij mag niet stil staan. Eén hand heft hij waarschuwend en bezwerend omhoog, met de andere hand beschermt hij om beurten het eigen kwetsbare lichaam en stelt hij zich met zijn vuist teweer tegen de vijand.

Oproep aan komende generaties
Zo is het Geuzenmonument ook een oproep aan en een voorbeeld voor komende generaties. Om het beeld heen staat een lage cirkelvormige muur, met de gebeitelde woorden: ‘Geuzenverzet, mei 1940 – mei 1945, Verzet tegen den vijand geschiedt steeds op den juisten tijd.’

Achttien zwarte strepen
Een oversteekplaats loopt van het standbeeld naar het voormalige politiebureau op de Markt, waar de Geuzen na hun gevangenneming heen zijn gebracht. Het zijn achttien dreigend zwarte strepen, overeenkomstig het aantal executies op de Waalsdorpervlakte op 13 maart 1941.

 

 


   Geuzenmonument in beeld
      ©2007
      Stichting Geuzenverzet