Stichting Geuzenverzet 1940-1945
Print    
Home

Contact

Links

Site Map

Disclaimer

Persinformatie

Donateur worden?  
Geschiedenis      Geuzenmonument      Herdenken      Geuzenpenning      Stichting Geuzenpenning     
                                                     
2010 Betty Bigombe

De Geuzenpenning voor 2010 is op zaterdag 13 maart uitgereikt aan de Ugandese vredesbemiddelaar Betty Bigombe.  Betty Bigombe wordt wereldwijd erkend als een van de belangrijkste onderhandelaars in het conflict tussen de Ugandese regering en de rebellen van het Verzetsleger van de Heer (Lordís Resistance Army: LRA) in het noorden van het land. De uitreikingsceremonie was in de Grote Kerk van Vlaardingen.

 
Joke Brandt, directeur-generaal Internationale Samenwerking bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, reikte de Geuzenpenning uit. Joke Brandt werkte eerder als ambassadeur in Eritrea en Uganda.

Onvermoeibare vredesbemiddeling
Het voortdurende en onopgeloste conflict tussen de LRA, een zelf-uitgeroepen christelijke guerrillagroep, en de Ugandese regering gaat terug tot 1987. Betty Bigombe is vooral bekend vanwege haar werk als bemiddelaar in het Noord-Ugandese conflict. Betty Bigombe bevond zich in de voorste gelederen van de vredesonderhandelingen. Ze is een van de weinigen die persoonlijk met de leiders van de LRA hebben onderhandeld. Ze heeft onvermoeibaar de rol van advocaat voor de vrede en adviseur van de strijdende groeperingen op zich genomen. Ze heeft de bevolking van Noord-Uganda een stem gegeven in de internationale gemeenschap in een conflict dat al meer dan twintig jaar duurt. Als gevolg van dit conflict hebben duizenden mensen de dood gevonden, zijn meer dan 80.000 kinderen ontvoerd en tot kindsoldaat gemaakt en zijn meer dan 1,7 miljoen mensen op de vlucht geslagen. Betty Bigombe is nog steeds een gewaardeerd adviseur van de Sudanese regering die tegenwoordig de vredesbesprekingen in Uganda voert.terug
      ©2007
      Stichting Geuzenverzet