Stichting Geuzenverzet 1940-1945
Print    
Home

Contact

Links

Site Map

Disclaimer

Persinformatie

Donateur worden?  
Geschiedenis      Geuzenmonument      Herdenken      Geuzenpenning      Stichting Geuzenpenning     
                                                     
1995 Václav Havel, president van de Tsjechische Republiek

 Václav Havel, president van de Tsjechische Republiek

Uitgereikt door: Wim Kok, minister-president

Václav Havel is naast staatsman, dramaturg, toneelschrijver, dichter en filosoof een vooraanstaand oud-verzetsstrijder. Ten koste van jarenlange gevangenisstraf bestreed hij (een ‘reus onder de Geuzen’) op vreedzame wijze het onvrije communistische systeem in Tsjechoslowakije, net zolang totdat er een vreedzame omwenteling kwam in zijn land.

Havel begon als toneelkecht, maar werd in de jaren zestig gerenommeerd schrijver. Als voorzitter van de in 1968 (het jaar van Praagse Lente) door hem opgerichte Club van Onafhankelijke Schrijvers gold Havel als een verdachte figuur. In 1969 werd zijn werk in zijn land verboden.

Havel was één van de oprichters van de mensenrechtenbeweging Charta ’77 en lid van het Comité van Ten Onrechte Vervolgden. In 1979 werd hij gevangen gezet wegens anti-communistische activiteiten. Na zijn vrijlating in 1983 deed hij in het toneelstuk Largo Desolato opnieuw een aanklacht tegen de dictatuur van de politiestaat. In november was Havel één van de voormannen van het Burgerforum en initiator van de vreedzame omwenteling in Tsjechoslowakije.

In 1993 moest Hável lijdzaam toezien hoe Slowakije zich afscheidde van Tsjechië. Op 1 januari van dat jaar werd hij president van de Tsjechische Republiek.terug
      ©2007
      Stichting Geuzenverzet