Stichting Geuzenverzet 1940-1945
Print    
Home

Contact

Links

Site Map

Disclaimer

Persinformatie

Donateur worden?  
Geschiedenis      Geuzenmonument      Herdenken      Geuzenpenning      Stichting Geuzenpenning     
                                                     
1999 Insan Haklari Derne­gi (IHD), Turkse mensenrechtenorganisatie

 Insan Haklari Derne­gi (IHD), Turkse mensenrechtenorganisatie

Uitgereikt door: mr. Evelien L. Herfkens, minister voor Ontwikkelingssamenwerking

Insan Haklari Derne­gi (IHD) is een Turkse mensenrechtenorganisatie, wier medewerkers met gevaar voor leven en goed de schendingen van mensenrechten in Turkije aan de kaak stellen. IHD is een onafhankelijke organisatie die in 1986 werd opgericht, om deze schendingen te documenteren.  

IHD heeft daarbij niet alleen stelling genomen tegen de schendingen van mensenrechten die gepleegd werden door de Turkse staat, maar ook tegen zulke acties door de gewapende oppositiebewegingen. IHD doet veel onderzoek en geeft regelmatig publicaties uit. Ook worden conferenties en seminars georganiseerd. IHD treedt voorts vaak op als getuige bij confrontaties tussen burgers en overheid.

De Turkse overheid is niet gediend van deze activiteiten. Vanaf het begin stond IHD onder zware druk van de autoriteiten. Veel leden zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen, stonden bloot aan martelingen en bedreigingen of kwamen om het leven.

In 1997 is een aanklacht ingediend tegen het landelijk bestuur van IHD. Voorzitter Akin Birdal werd hierom enige tijd vastgezet.terug
      ©2007
      Stichting Geuzenverzet