Stichting Geuzenverzet 1940-1945
Lilian Gonçalves reikt Geuzenpenning uit

Lilian Gonçalves-Ho Kang You reikt dinsdag 13 maart 2018 in de Grote Kerk in Vlaardingen de Geuzenpenning uit aan Girls Not Brides. Prinses Mabel van Oranje, voorzitter van Girls Not Brides, en directeur Lakshmi Sundaram nemen de onderscheiding in ontvangst. De Geuzenpenning wordt toegekend als eerbetoon aan mensen en organisaties die zich inzetten voor de mensenrechten en die zich verzetten tegen dictatuur, discriminatie en racisme. ,,Ik ben vereerd dat ik de Geuzenpenning mag uitreiken aan Girls Not Brides,’’ zegt Lilian Gonçalves. ,,Girls Not Brides maakt echt het verschil, het kindhuwelijk is een van de grootste problemen van deze tijd.”

 

Lilian Gonçalves was van 1994 tot 2000 vicevoorzitter van de Commissie Gelijke Behandeling. Ze heeft verschillende nevenfuncties bekleed op het gebied van cultuur en mensenrechten. Ze was voorzitter/lid van Amnesty International Nederland en Londen en voorzitter van het Prins Claus Fonds. Ze is momenteel toezichthouder bij de Radboud Universiteit en het Radboud UMC, Voorzitter van de Stichting Juridische Samenwerking Nederland – Suriname in Amsterdam en Voorzitter van de Adviescommissie Etnisch Profileren in Amsterdam. Ze is verder bestuurslid van Netherlands Financial Investments (NLFI).

 

Girls Not Brides is een wereldwijd samenwerkingsverband. Ongeveer duizend organisaties in meer dan 95 landen werken samen met één gemeenschappelijk doel: het stoppen van het kindhuwelijk binnen één generatie. Want het kindhuwelijk heeft een verwoestend effect op het leven van miljoenen meisjes. Zo zorgt het huwelijk er meestal voor dat deze meisjes van school af moeten, velen raken snel zwanger. Een kindhuwelijk kan dan levensgevaarlijke gevolgen hebben: complicaties tijdens de zwangerschap en de bevalling is de hoofdoorzaak van sterfte bij meisjes van 15 tot 19 jaar.

 

Prinses Mabel van Oranje

Girls Not Brides is gestart in 2011 en is samen opgericht door Prinses Mabel van Oranje en The Elders. Als voorzitter van Girls Not Brides werkt Mabel van Oranje onvermoeibaar om een einde te maken aan het kindhuwelijk. Directeur van Girls Not Bridesis Lakshmi Sundaram. Sinds 2012 heeft ze Girls Not Brides veranderd van een speciaal project van The Elders in een onafhankelijke organisatie met leden over de hele wereld. 

 

Maandag 12 maart: persconferentie met Prinses Mabel van Oranje en directeur Lakshmi Sundaram

Op maandag 12 maart is er in het stadhuis van Vlaardingen een persconferentie met Frans Weisglas (voorzitter stichting Geuzenpenning), Prinses Mabel van Oranje, Lakshmi Sundaram en Kasawadu Abubakari, die voor Girls Not Brides in Ghana werkt.

 

Dinsdag 13 maart: herdenken en uitreiken

De meeste leden van het Geuzenverzet uit de Tweede Wereldoorlog waren afkomstig uit Maassluis, Vlaardingen, Schiedam en Rotterdam. Op dinsdag13 maart wordt in Vlaardingen zowel het Geuzenverzet herdacht als de Geuzenpenning uitgereikt. De herdenking begint om 13.00 uur op begraafplaats Emaus bij de Geuzengraven, met om 13.10 uur een toespraak van de Schiedamse burgemeester Lamers, het leggen van kransen en bloemen en een minuut stilte bij het Geuzengraf.

Hierna volgt via de Hoogstraat de Wandeling van Vrede en Vrijheid, een tocht van het Geuzengraf naar de Markt. Daar start om 14.00 uur de herdenking bij het Geuzenmonument, waarna om 15.00 uur Lilian Gonçalves in de Grote Kerk de Geuzenpenning aan Prinses Mabel van Oranje en Lakshmi Sundaram zal uitreiken.

 

Geuzenmaand

De maand maart staat in Vlaardingen in het teken van het Geuzenverleden. Via kunst en cultuur willen de initiatiefnemers van de Geuzenmaand het publiek meer bekendmaken met deze waarden, en hen inspireren en motiveren in hun dagelijks denken en handelen. De Geuzenmaand wordt georganiseerd vanuit de stichting Geuzenmaand. De bekende schrijfster en columnist Carrie Jansen opent op 6 maart de Geuzenmaand in De Windwijzer op de Schiedamseweg om 20.00 uur. Een overzicht van activiteiten, deelnemende partijen en achtergrondinformatie vindt u op www.geuzenmaand.nl.  

 

Sponsoren

De uitreiking van de Geuzenpenning wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds met

middelen uit de Nationale Postcode Loterij. Andere sponsoren zijn het Fonds Schiedam Vlaardingen eo, Vopak en de gemeenten Maassluis, Vlaardingen, Schiedam en Rotterdam.