Stichting Geuzenverzet 1940-1945
Toespraak Kawusada Abubakari, Coordinator van Girls Not Brides Ghana

* De uitgesproken tekst kan op onderdelen verschillen van de geschreven tekst.

 

Dank u voor de uitnodiging om hier te spreken. Het is een eer hier te mogen staan. Mijn naam is Kawusada Abubakari en ik ben de co÷rdinator van het Nationaal Samenwerkingsverband Girls Not Brides in Ghana.

 

Girls Not Brides Ghana bestaat uit meer dan 60 organisaties die samenwerken om kindhuwelijken te stoppen. In Ghana trouwt ongeveer 1 op de 5 meisjes vˇˇr ze 18 jaar is, maar in Noord-Ghana, waar ik vandaan kom, is dit ongeveer 2 op de 5 meisjes.

 

In mijn werk heb ik veel meisjes ontmoet die als kind trouwden of risico liepen kindbruiden te worden.

 

Meisjes zoals Yawa van 13 jaar die door haar vader aan een andere familie zou worden gegeven om te worden uitgehuwelijkt, zodat hij zelf een derde vrouw kon nemen. Dit is een traditie in de Kokomba-cultuur in Noord-Ghana. Yawa wilde niet trouwen, maar droomde ervan om verpleegster te worden.

 

De organisatie waarvoor ik werk, NORSAAC, werkte samen met het Ministerie voor Kinderen om het huwelijk te voorkomen. En we hebben Yawa gesteund nadat ze haar gemeenschap moest verlaten, onder andere door haar te helpen naar de middelbare school te blijven gaan. Maar het blijft een uitdaging: we zijn bijvoorbeeld nu op zoek naar een nieuwe plek waar ze kan wonen. We hebben er vertrouwen in dat we Yawa kunnen helpen om haar droom waar te maken en verpleegster te worden. We weten dat door meisjes naar school te laten gaan, we kunnen voorkomen dat ze worden uitgehuwelijkt.

 

 

We begrijpen dat we deze traditie niet allÚÚn kunnen veranderen. Daarom zijn we een samenwerking aangegaan met andere organisaties en hebben we Girls Not Brides Ghana opgericht, dat nu een wezenlijk verschil maakt in mijn land. Dit doen wij op vele verschillende manieren: van spreken met de meisjes, hun ouders en lokale gemeenschappen tot het stimuleren van bewustwording bij het grote publiek en het samenwerken met de overheid.

 

In Noord-Ghana zijn we een project begonnen, genaamd "Laat meisjes lachen", dat huishoudens aanzet tot praten over kindhuwelijken door de dialoog te bevorderen met behulp van afbeeldingen en symbolen over de problemen die kindhuwelijken veroorzaken voor de gemeenschap. We werken tevens nauw samen met de regering en andere partners aan een nationale tienjarenstrategie en -actieplan ter bestrijding van kindhuwelijken. Dit werd vorig jaar gelanceerd door het Ministerie van Geslacht.

 

Er is echter nog veel werk te verzetten voordat alle meisjes beschermd zijn tegen een kindhuwelijk. Ik heb zeer intelligente meisjes gezien waarvan de opleiding werd afgebroken door een kindhuwelijk. Ik heb ook gepraat met oudere vrouwen die treurden om het betere leven dat ze gehad konden hebben als ze niet gevangen hadden gezeten in een kindhuwelijk.

 

We moeten kindhuwelijken nu stoppen zodat elk meisje haar dromen kan waarmaken en een leven kan leiden zoals ze dat wil.